Sinds de corona-pandemie zijn meer mensen in Nederland gaan wandelen. In de wandelmonitor 2021, een onderzoek van Wandelnet onder Nederlanders van 16 jaar en ouder, gaf 66% aan meer te wandelen dan vóór corona. De populariteit van wandelen is ook terug te zien in de het aantal beschikbare wandelapps, zoals Ommetje, Klompenpaden en IVN-routes. Er is zelfs een app die informatie geeft over bankjes of picknicktafels in de buurt (Alle bankjes). Wandelen kan altijd en ook overal. Maar wandelen alleen is niet voldoende, zeker niet voor senioren!
Op basis van wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van bewegen op gezondheid heeft de Gezondheidsraad de beweegrichtlijnen opgesteld. In deze richtlijnen onderscheiden zij verschillende vormen van bewegen.
Matig intensieve inspanning: dit zijn activiteiten waarbij de hartslag omhoog gaat en de ademhaling versnelt. Dit zorgt voor een goede conditie van de hart- en bloedvaten, longen en spieren. Naast stevig wandelen, kun je hierbij bijvoorbeeld denken aan fietsen.
Bot- en spierversterkende activiteiten: voor behoud en/of verbetering van kracht en coördinatie is het belangrijk om twee keer per week twintig minuten bot- en spierversterkende activiteiten te doen. Bekijk ook deze video waarin Luc van Loon (Maastricht University) uitlegt waarom het behoud van spierkracht belangrijk is als je gezond oud wilt worden. Je kunt specifieke krachtoefeningen doen, maar ook sporten waarbij je moet rennen en springen versterken de spieren. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, voetballen, tennissen of fitnessen.
Balansoefeningen: deze oefeningen helpen de balans van het lichaam te verbeteren terwijl je staat of beweegt. Denk aan op één been staan, voet voor voet over een lijn lopen, een voorwerp van de grond oprapen of opstaan uit een stoel.
Meer informatie over de Beweegrichtlijnen lees je in dit artikel.
Beweeg op verschillende manieren Het is voor 65+’ers erg belangrijk om deze verschillende vormen van bewegen naast elkaar te doen. Alleen wandelen is dus niet voldoende om de spieren te versterken. Probeer waar mogelijk verschillende vormen van bewegen te combineren, bijvoorbeeld door na afloop van een wandeling of een fietstochtje thuis nog een paar oefeningen te doen. Wat ook helpt is om op vaste momenten in de week de oefeningen te doen. Dit helpt om van bewegen een gewoonte te maken. Bijvoorbeeld voor de televisie, meteen na het opstaan, of samen met de buurvrouw voor het koffie drinken. Op BeterOud vind je tips om (meer) beweging in je dagelijks leven in te bouwen. Lees voor meer tips en informatie om thuis te blijven bewegen het artikel 'Fitte 65-plusser' op Allesoversport.nl.